CAS vraj rozhodol, Contador s dvojročným dištancom

06.02.2012 Celý región

Lausanne 6. februára (TASR) - Španielsky cyklista Alberto Contador na Tour de France v roku 2010 dopoval. Agentúre AP v pondelok zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, prezradil, že Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne cyklistu potrestal dvojročným dištancom a potvrdil to aj Španielsky cyklistický zväz.

Týmto verdiktom CAS definitívne ukončil takmer osemnásťmesačný spor medzi jazdcom a Španielskym cyklistickým zväzom na jednej strane a zástupcami Svetovej antidopingovej agentúry a Medzinárodnej cyklistickej únie na druhej. Contador rozhodnutím súdu prišiel o víťazný titul z predminulej Tour, ktorý tak dodatočne prešiel na druhého Luxemburčana Andyho Schlecka. Španiel zároveň prišiel o všetky výsledky dosiahnuté pred vyrieknutím ortieľa CAS, vrátane minuloročného triumfu na Giro d\'Italia a stal sa druhým diskvalifikovaným víťazom Tour po Američanovi Floydovi Landisovi, ktorého v roku 2006 pozitívne testovali na testosterón.

Contadorova vzorka s obsahom zakázaného klenbuterolu pochádza z mimosúťažnej kontroly počas voľného dňa 21. júla 2010. Pozitívne výsledky sa na verejnosť dostali až v septembri, kedy jazdcovi UCI predbežne pozastavila činnosť. Španielsky zväz mal vyšetriť prípad a stanoviť prípadný trest. No 29-ročný Contador vtedy za zdroj nedovolenej látky určil hovädzí stejk od baskického výrobcu. Klenbuterol niekedy chovatelia dobytka používajú pri jeho vykrmovaní. Jeho použitie v Európskej únii však nie je dovolené.

Španielsky zväz vlani vo februári previnilca na základe tohto argumentu oslobodil a odmietol odporúčaný ročný dištanc. O deň neskôr aj španielsky premiér Jose Luis Rodriguez Zapatero na sociálnej sieti Twitter zdôraznil, že nevidí žiadny dôvod na potrestanie jazdca. UCI a WADA sa ale voči rozhodnutiu španielskeho zväzu odvolali a po dvojnásobnom odklade sa konečne v novembri uskutočnilo vypočúvanie CAS. Štvordňový proces sa takmer skončil chaosom, keď právnici UCI a WADA zvažovali opustiť súdnu miestnosť, keď izraelský šéf súdnej poroty Efraim Barak zabránil vo výpovedi jednému z expertov obžaloby, ktorý mal vystúpiť na tému vedeckých poznatkov o krvnom dopingu a transfúziách.

Contador patril až do pondelka medzi iba päť cyklistov, ktorým sa podarilo vyhrať všetky tri najprestížnejšie etapové preteky profesionálov - Tour de France, Giro d\'Italia a Vueltu.
 

Vyberte región